«Gaziel i Josep Pla» conferència diàleg amb Manuel Llanas i Cristina Masanés

  
«Gaziel i Josep Pla» conferència diàleg amb Manuel Llanas i Cristina Masanés

Quan

12 de juny de 2024    
19.00 h

Lloc

Casa de Cultura de Girona
Plaça de l'Hospital 6, Girona, 17002

Dimecres, 12.06.24 a les 19 h. Aula A
Inscripcions
Activitat complementària a l’exposició “Joan Fuster – Josep Pla: una conversa infinita” (CASA DE CULTURA DE GIRONA, del 29 de maig al 27 de juliol de 2024).

Josep Pla i Agustí Calvet, Gaziel, van tenir una profunda relació d’amistat i admiració recíproca, malgrat les ferotges crítiques que Pla va fer al diari La Vanguardia i a Calvet, que el dirigia, acusant-los de conservadors i espanyolistes. La correspondència que van intercanviar entre 1941 i 1964, any de la mort de Gaziel, revela en canvi una sorprenent complicitat i un enorme respecte mutu, tant personal com per l’obra. Calvet i Pla, que se sentien profundament desenganyats pel règim franquista, compartien  un escepticisme i un pessimisme radicals davant la situació política, social i cultural de la Catalunya de postguerra.

El filòleg Manuel Llanas, doctorat amb una tesi dedicada a Gaziel i editor de l’epistolari entre el periodista guixolenc i Pla (Estimat amic, Destino, 2018) en parla amb Cristina Masanés, periodista i escriptora, llicenciada en Filosofia per la Universitat de Barcelona.