«Joan Fuster i Josep Pla» conferència diàleg amb Jan Brugueras i Àlvaro Muñoz

  
«Joan Fuster i Josep Pla» conferència diàleg amb Jan Brugueras i Àlvaro Muñoz

Quan

19 de juny de 2024    
19.00 h

Lloc

Casa de Cultura de Girona
Plaça de l'Hospital 6, Girona, 17002

Dimecres, 19.06.24 a les 19 h. Aula A
Inscripcions
Activitat complementària a l’exposició “Joan Fuster – Josep Pla: una conversa infinita” (CASA DE CULTURA DE GIRONA, del 29 de maig al 27 de juliol de 2024).

Josep Pla  i Joan Fuster són els dos escriptors més decisius de la literatura catalana del segle XX. Al marge de les diferències generacionals o ideològiques, la seva manera d’entendre la literatura i el país no només són complementàries, sinó que mostren unes grans afinitats: referents literaris compartits, preocupacions semblants, dedicació paral·lela al periodisme, editors en comú.

Memorialistes, dietaristes, assagistes, són autors d’una obra excepcional, autèntics monuments literaris. A partir d’una primera trobada el 1959, van mantenir una relació d’amistat que es va concretar en nombroses trobades posteriors –al voltant de l’Albufera valenciana, a Barcelona i a l’Empordà–, correspondència creuada i una confluència d’interessos que va permetre estrènyer els llaços entre el Principat i el País Valencià. Tres anys després d’aquella primera trobada, Pla va redactar l’Homenot de Joan Fuster, prenent de base les informacions facilitades pel mateix Fuster, i que deixaven constància de la procedència i arrelament de l’autor de Sueca al seu territori. De tornada, Fuster va redactar el pròleg a l’Obra Completa de Josep Pla de Destino, en el qual, a banda de les interpretacions i valoracions estilístiques de la literatura planiana, va definir de forma cèlebre l’escriptor de Palafrugell com un kúlak.

Jan Brugueras, editor de Tres i Quatre, l’editorial responsable de la publicació de l’epistolari de Fuster des de 1997, en parla amb el filòleg Àlvaro Muñoz, escriptor i membre de la Càtedra Josep Pla de la Universitat de Girona.