OC XXXVIII - Escrits Empordanesos. Índex
Textos inèdits de característiques formals diverses, escrits o enllestits cap al 1977. El primer, Un paper elemental sobre l’Empordà sense xovinisme ni il·luminisme, és un nou tractament d’un llibre anterior, Reflexions sobre l’Empordà, és a dir, una petita història de la comarca, fins a arribar als nostres dies, escrita amb capítols temàtics d’extensió similar a la dels seus artícles de premsa. El rellotger de Creixellsés la crònica d’una enquesta periodística. Alguns cuiners de l’Empordà són quatre petites biografies, acompanyades per algunes receptes culinàries. Carles Fages de Climent, L’epigramista, el poeta, l’home. Una vaga aproximació és un extens estudi literari.
Lluís Bonada. L’obra de Josep Pla. Barcelona: Ed. Teide, 1991, 203
Escrits Empordanesos
Un petit pròleg | 7 |
Un paper elemental sobre l’Empordà sense xovinisme ni il·lusionisme | 9 |
Els límits de la comarca | 11 |
El nom de la comarca | 13 |
La divisió de la comarca: l’Alt Empordà i l’Empordà petit | 15 |
La geografia arcaica de l’Empordà | 18 |
L’Empordà com un sistema hidrogràfic | 20 |
La geografia actual | 24 |
Els grecs en el litoral empordanès | 26 |
Els segles obscurs | 28 |
Parlarem d’una Catalunya grega | 30 |
L’Empúries romana | 32 |
La romanització de l’Empordà | 36 |
Sobre la romanització, encara | 40 |
Els vials Romans | 42 |
Les vil·les romanes, nucli de molts pobles de la comarca | 46 |
Els visigots | 49 |
L’anar i venir de la morisma meridional | 51 |
Romanització, cristianització | 54 |
La situació feudal i el comptat d’Empúries | 56 |
El particularisme dels comptes d’Empúries | 64 |
Els benedictins | 67 |
La construcció de les esglésies romàniques | 71 |
El clima de l’Empordà | 73 |
Més sobre el clima | 75 |
El clima de l’Empordà: les gropades | 81 |
Suplement al clima: les tramuntanes | 86 |
L’Empordà i el Rosselló | 90 |
La primera invasió francesa | 92 |
Algunes notícies més sobre la primera invasió francesa | 94 |
El cronista Ramon Muntaner | 97 |
L’extinció de la monarquia catalana | 100 |
El Compromís de Casp | 103 |
Els Trastàmares. La qüestió remença, segona invasió francesa | 105 |
La guerra dels remences | 107 |
Tercera invasió francesa. Salses. Richelieu. Pau Claris | 109 |
Quarta invasió francesa. Schombreg. Noailles | 111 |
Cinquena invasió francesa. De Bellefonds. Noailles | 113 |
Sisena invasió francesa. Guerra de Successió | 115 |
Setena invasió francesa. La Guerra Gran | 117 |
Vuitena invasió francesa. La Guerra Napoleònica o de l’any vuit | 119 |
Novena invasió francesa. Els Cent Mil Fills de Sant Lluís | 121 |
El paisatge ─ Els paisatges | 123 |
La costa de l’Empordà | 129 |
El litoral: les grans platges, les cales, les calanques | 132 |
El progressisme. La Revolució de Setembre | 136 |
La indústria suro-tapera | 141 |
Destruacció del poble de Llers | 146 |
La Costa Brava, el turisme | 150 |
El rellotger de Creixells | 157 |
El qüestionari | 159 |
La manera de treballar del Rellotger | 178 |
El Terrraprim | 198 |
Alguns grans cuiners de l’Empordà | 225 |
Notícies generals | 227 |
La cuina de la carn | 233 |
Les cuines | 237 |
El senyor Pere Granollers, del Port de Llançà | 241 |
Alguns plats proposats pel senyor Granollers | 250 |
Olla o tupí de peixos | 250 |
Rèmol bullit amb salsa a la crema de garotes | 251 |
Canelons a la «niçoise» | 252 |
Els rogers, segons el cuiner | 253 |
La «blanquette d’agneau», gran plat de la cuina francesa | 254 |
El senyor Alfons Roger, de Maçanet de Cabrenys | 256 |
Alguns plats proposats pel senyor Roger | 263 |
Becada en salamis | 263 |
Peus de porc amb farcellets de col | 264 |
Pèsols a la francesa | 265 |
Brandada de bacallà | 266 |
Truites de riu al vi blanc | 267 |
Bunyols de tres quarts de dotze | 267 |
El senyor Joan Suñer, de Colera | 269 |
Alguns plats proposats pel senyor Suñer | 278 |
La vichyssoise | 278 |
Ronyons amb corona d’espinacs | 279 |
Gelat de pinya americana | 280 |
El senyor Josep Mercader de Cadaqués. Palau-Saverdera i Figueres | 281 |
Alguns plats proposats pel senyor Mercader | 288 |
Anxoves confitades a l’estil de Cadaqués | 288 |
Le melet (plat provençal). Pasta d’anxoves | 289 |
Garum d’anxoves, oli i olives | 290 |
Pastís de tords | 291 |
Sopa de peix de roca | 291 |
Sopa de farigola | 292 |
Bacallà amb samfaina | 293 |
Perdiu a la col | 294 |
Arròs negre de l’Empordà | 295 |
Congre amb pèsols | 296 |
Civet de llebre | 297 |
Civet de senglar | 298 |
El «relleno» | 300 |
«Sorbet» de xampany | 301 |
Acabament | 303 |
Carles Fages de Climent. L’epigramista, el poeta, l’home. Una vaga aproximació | 307 |
Prefaci | 309 |
«Lo gaiter de la Muga» | 313 |
Més epigrames | 338 |
La producció literària | 386 |
«Les bruixes de Llers» | 402 |
La «Balada del Sabater d’Ordis» | 419 |
«Climent» | 449 |
Les poesies | 467 |
El qüestionari | 477 |
Més epigrames | 490 |
L’habitualitat final | 504 |