2007

Pla, biògraf de Rusiñol

PLA, BIÒGRAF DE RUSIÑOL, l’exposició temporal de l’any 2007, ressegueix la cronologia de la reivindicació de la personalitat i l’obra de Santiago Rusiñol que Josep Pla va dur a terme, elaborant-ne una suggestiva identificació i establint-hi un joc de complicitats que atrapen, una vegada més, la complicitat del lector i que li serveixen també per bastir l’estructura del seu propi projecte literari.

En uns moments en què la recuperació de la memòria històrica és una qüestió d’actualitat, us proposem conèixer i valorar la tasca de rescat de la tradició cultural pròpia que fa Josep Pla, en plena postguerra i amb voluntat de reconstructor, a través de la figura de Rusiñol.

“Rossinyol és una de les glòries més autèntiques de Catalunya. Fou un gran bohemi, un gran treballador i un home d’una distinció i una gràcia incomparables. El seu nom està íntimament lligat amb les manifestacions més vives de la nostra vida social en el curs d’aquests últims quaranta anys. En aquest país de passions africanes, de passions que arriben a enterbolir fins les coses més autèntiques de la vida intel·lectual, Rossinyol visqué en un pla superior, feu la seva vida sempre una mica llunyà, elegant, dissimulant amb el seu esperit irònic i bonari un fons d’amargor i de melancolia vital. “

Josep Pla. "Santiago Rossinyol, de cos present". La Veu de Catalunya, 16-VI-1931.