“Joan Fuster – Josep Pla: una conversa infinita”

  
"Joan Fuster - Josep Pla: una conversa infinita"

Quan

29 de maig de 2024 - 27 de juliol de 2024    
Tot el dia

Lloc

Casa de Cultura de Girona
Plaça de l'Hospital 6, Girona, 17002

Exposició a la CASA DE CULTURA DE GIRONA del 29 de maig al 27 de juliol de 2024.

“Còmplice és aquell qui us ajuda a ser com sou.”

Joan Fuster

“La primera obligació d’un escriptor és observar, relatar, manifestar l’època que li ha tocat viure.”

Josep Pla

Josep Pla (Palafrugell, 1897-1981) i Joan Fuster (Sueca, 1922-1992) són els dos escriptors més decisius de la literatura catalana del segle XX. Al marge de les diferències generacionals o ideològiques, la seva manera d’entendre la literatura i el país no només són complementàries, sinó que mostren unes grans afinitats: referents literaris compartits, preocupacions semblants, dedicació paral·lela al periodisme, editors en comú.

Memorialistes, dietaristes, assagistes, són autors d’una obra excepcional, autèntics monuments literaris. A partir d’una primera trobada el 1959, una tarda plujosa a Sueca, i havent-se llegit prèviament, els dos autors van mantenir una relació d’amistat que es va concretar en nombroses trobades posteriors –al voltant de l’Albufera valenciana, a Barcelona i a l’Empordà–, correspondència creuada i una confluència d’interessos que va permetre estrènyer els llaços entre el Principat i el País Valencià. Tres anys després d’aquella primera trobada, Pla va redactar l’«Homenot» de Joan Fuster, prenent de base les informacions facilitades pel propi Fuster, i que deixaven constància de la procedència i arrelament de l’autor de Sueca al seu territori. De tornada, Fuster va redactar el pròleg a l’Obra Completa de Josep Pla de Destino, en el qual, a banda de les interpretacions i valoracions estilístiques de la literatura planiana, va definir de forma cèlebre l’escriptor de Palafrugell com un kúlak.

Aquesta exposició il·lustra com les seves trajectòries particulars s’entrellacen entre articles, llibres i cartes; construint una posteritat de paper que ens permet apreciar-los, avui, com una unitat literària i com una sòlida columna que sustenta la cultura catalana de la segona meitat del segle XX.

Visites guiades

Dijous, 13 de juny i 11 de juliol

Cicle:
Complicitats infinites: Quatre homenots i Josep Pla

Jaume Vicens Vives, Joan Fuster, Francesc de Borja Moll i Agustí Calvet, Gaziel, són juntament amb Josep Pla cinc figures imprescindibles de la cultura catalana del segle XX. Tots cinc, des de posicions intel·lectuals, polítiques i personals diverses, van compartir preocupacions, opinions i visions del país i de la cultura del país.

Coincidint amb l’exposició Joan Fuster, Josep Pla: una conversa infinita, ens acostem a aquestes grans figures de la literatura, el periodisme, la filologia i la història catalanes a través de la relació que van mantenir amb Josep Pla, que ha quedat documentada en la seva correspondència.

Conferències-diàleg amb Joaquim Nadal i Xavier Pla, Manuel Llanas i Cristina Masanés, Josefina Salord i Francesc Montero, Jan Brugueras i Álvaro Muñoz.

DIES: Dimecres, del 29 de maig al 19 de juny

HORA: 19 h

HO ORGANITZA: Casa de Cultura de Girona, Fundació Josep Pla i Càtedra Josep Pla de la UdG

INSCRIPCIÓ: gratuïta recomanada

 

Joan Fuster – Josep Pla: una conversa infinita“. Exposició itinerant