Exposiciones temporales
- 2022 Joan Fuster – Josep Pla: una conversa infinita
- 2021 De Palafrugell a París, 1913-1925. Josep Pla i els artistes, una mirada literària
- 2020 Josep Pla vist per Eugeni Forcano
- 2019 “El primer artista que vaig conèixer”. Joan B. Coromina i Josep Pla
- 2018 Professors de solitud.J. Esquirol, fotògraf –J.Pla, escriptor
- 2017 Mig Europa cau.Impressions de Josep Pla sobre la Gran Guerra.
- 2016 Josep Pla i la civilització surera
- 2015 Pop-up! Dibuixa’m un conte
- 2014 Notes sobre París. Joan Pujol-Creus — Josep Pla
- 2013 Les ciutats europees de Josep Pla
- 2012 Dues mirades a Maillol. Josep Pla i Torres Monsó
- 2011 A l’ombra de Josep Pla
- 2010 Jaume Vicens i Vives – Josep Pla. Complicitats
- 2010 Aigua de mar
- 2010 El Madrid de Josep Pla
- 2009 Maria Àngels Anglada (1930-1999). Vida i obra
- 2008 Pla, l’Hermós i companyia. Figures literàries II
- 2008 Pels camins de l’Empordà. Günter Grass – Josep Pla
- 2007 Pla, biògraf de Rusiñol.
- 2006 Josep Pla com a pretext
- 2006 Josep Pla i els pintors.
- 2005 Josep Pla. Cartes d’Itàlia
- 2004 Salvador Dalí, Josep Pla. Coincidències
- 2003 El temps que fuig. Narcís Comadira i Josep Pla
- 2001-02 Josep Pla: “…sóc un illòman”
- 2002 Gaudí i Verdaguer llegits per Josep Pla
- 2001 El carrer Estret, la poètica de la banalitat
2019
“El primer artista que vaig conèixer”. Joan B. Coromina i Josep Pla
Josep Pla començava el retrat de passaport que va dedicar a Joan Baptista Coromina afirmant que va ser el primer artista que va conèixer a la seva vida. Nascut a la Bisbal d’Empordà l’any 1890, Joan B. Coromina i Figueras és conegut sobretot perquè des de ben jove i fins a la seva prematura mort, el 1919, va ser un dels principals col·laboradors de l’arquitecte gironí Rafael Masó (1880-1935), per a qui va fer molts treballs com a ceramista, escultor i pintor. Però després de ser nomenat director de l’Escola Menor d’Arts i Indústries de Palafrugell, el 1913, Coromina també es va convertir en un dels millors amics de joventut de Josep Pla (1897-1981), i l’escriptor en va deixar un ampli testimoni a El quadern gris i altres llibres, set més, tal com es pot comprovar a l’Obra Completa.
L’un, a través dels seus textos, i l’altre, a través de les seves pintures i dibuixos, Pla i Coromina ens ofereixen una mirada privilegiada a persones i paisatges de l’Empordà i Girona d’ara fa cent anys, dues visions que es complementen com ho feu la seva amistat. Coincidint amb la commemoració del centenari de la mort de Joan B. Coromina, aquesta exposició i el catàleg homònim presenten una selecció de la col·lecció de més de 270 obres seves adquirides per la Fundació Rafael Masó el 2015 i el 2017, la majoria de les quals s’exposen per primera vegada. Així doncs, aquesta exposició no vol ser una mostra antològica de l’obra de Joan B. Coromina, per a la qual haurien fet falta obres que es conserven en altres museus i col·leccions particulars. En realitat, l’exposició no ofereix ni una visió retrospectiva completa ni una selecció de les que segurament són les millors obres de Coromina, ja que en els lots adquirits hi havia sobretot esbossos, croquis, apunts, estudis i obres de petit format. Tanmateix, aquesta exposició ha estat l’ocasió per estudiar la col·lecció amb detall, i han aparegut peces de gran interès que permeten aprofundir en la comprensió de l’obra d’aquest artista bisbalenc.
L’exposició es divideix en tres àmbits:
-
Paisatges i persones de l’Empordanet, Girona i Mallorca
Es tracta d’un grup nombrós de pintures i sobretot dibuixos de joventut, dels anys 1905-1909, quan encara era un joveníssim bisbalenc aprenent d’artista. En aquest període abunden els apunts del natural que Coromina sortia a dibuixar pels volts de la Bisbal, des de Castell d’Empordà fins a Vulpellac, Peratallada i Torroella de Montgrí. Evidentment, encara no coneixia Josep Pla, però és en aquesta descripció del paisatge de l’Empordanet on podem veure coincidències amb les que uns anys més tard seran les primeres proses del palafrugellenc, amb la seva atenció característica als petits detalls del paisatge d’aquest rodal com a eina essencial per explicar-ne el sentit, el valor.
-
Referències literàries i artístiques
El pare de Joan B. Coromina era Joan Coromina Pujol (1850-1922), que des de 1878 tenia una escola de dibuix a la Bisbal, convertida en Escola Menor de Belles Arts el 1891. Per tant, el jove Joan Baptista va néixer en una escola d’art i, tot i la precarietat de mitjans, ben aviat va poder desenvolupar el seu talent. No és estrany, doncs, que el dibuix més antic estigui signat i datat per un nen de vuit anys, amb el segell de l’escola i el vistiplau del seu pare, ni que fes la primera exposició quan encara no havia arribat als disset, el febrer de 1907. Aquest àmbit està protagonitzat per un altre grup d’obres que podem relacionar amb els anys de l’estada de Coromina a Palafrugell, de 1913 a 1919. Hi apareixen treballs relacionats amb l’activitat cultural de Palafrugell, com el setmanari Baix Empordà, l’Orfeó Fructidor, l’oratori Adoració de Vicenç Piera, i el llibre Instantànies que Coromina i Pla havien de dedicar al seu amic Josep Ferrer. Ja no són apunts d’aprenent, sinó que es pot apreciar com Coromina havia desenvolupat una forma de dibuixar, un traç, més personal, i també s’atrevia a anar més enllà del simple apunt del natural, de manera que apareixen temes diversos, amb més originalitat i, en alguns casos, en sintonia amb el Noucentisme que dominava la cultura catalana del moment.
-
Coromina i Masó
Com a colofó hi trobem un petit grup d’obres relacionades amb diferents projectes que Joan B. Coromina va emprendre amb Rafael Masó, datades entre 1909 i 1914, a Girona, Sant Hilari Sacalm i Sant Salvador de Bianya, entre d’altres. Veient la qualitat de les aquarel·les de Coromina, s’entén l’entusiasme amb què sabem que Masó en parlava, quan percebia que el jove artista de la Bisbal podia fer unes valuoses aportacions als elements decoratius de la seva arquitectura que anaven més enllà de la producció de ceràmica vidriada. Per a Masó, l’aportació de Coromina era essencial en el seu projecte d’implantar a Girona els models alemanys i anglosaxons de col·laboració entre artistes, artesans i arquitectes.
La figura de Joan B. Coromina sempre ha estat relacionada amb la de Rafael Masó, però en aquesta ocasió també el veiem des d’una segona perspectiva, la que ens aporta la creació literària de Josep Pla. De fet, Pla va conèixer Masó a través de Coromina. Exposició i catàleg permeten reviure, doncs, el diàleg entre arquitectura, pintura i literatura que es va generar gràcies a les relacions entre aquests tres creadors.
Comissariada per Jordi Falgàs, director de la Fundació Rafael Masó
Selecció de textos de Josep Pla d’Anna Aguiló, directora de la Fundació Josep Pla
Exposició produïda per la Fundació Josep Pla i la Fundació Rafael Masó
“El primer artista que en la meva vida vaig conèixer es deia Joan Baptista Coromina, era de la Bisbal i dirigia l’Escola d’Arts i Oficis de Palafrugell. Feia molts anys que en la meva població natal no n’hi havia hagut cap, i si algun n’hi hagué passà completament desapercebut. És molt possible que aquest fos l’origen de l’efecte que Coromina produí a Palafrugell. Hi arribà a tenir una popularitat extraordinària i tothom l’estimà moltíssim.”
Josep Pla. Joan B. Coromina, professor i artista
dins Retrats de passaport OC XXX, 226-227.
Itineràncies
- Fundació Josep Pla de Palafrugell, del 15 de juny de 2019 al 3 de maig de 2020
- Casa Masó, Girona, del 5 de juny de 2020 al 9 de gener de 2021, del 5 de juny de 2020 al 9 de gener de 2021
Documentació
Premsa
- Vazquez, Eva. “Un lirisme sec a la mirada“. El punt-avui, 15.06.19
- Carreras, Anna. “LA FUNDACIÓ JOSEP PLA INAUGURA “EL PRIMER ARTISTA QUE VAIG CONÈIXER”. Bonart, 10.06.19
- Espais Escrits