Acte de cessió. FJP, 02.02.23.
Autor Diputació de Girona

Making of

La Fundació Josep Pla completa la catalogació i digitalització dels manuscrits de Josep Pla a l’editorial Selecta

Catalogació fons Editorial Selecta

La Fundació Josep Pla completa la catalogació i digitalització dels manuscrits de Josep Pla a l’editorial Selecta

El projecte ha comptat amb el suport del Departament de Recerca i Universitats.

 

La catalogació completa dels materials del Fons Selecta. Col·lecció Cruzet/Borràs es troba disponible al web.

 

El Departament de Recerca i Universitats ha donat suport a la Fundació Josep Pla en la seva tasca de digitalització i catalogació del fons de manuscrits de l’escriptor de l’editorial Selecta, amb la qual Pla va mantenir una estreta col·laboració entre el 1946 i el 1962. Aquests materials es trobaven en mans dels descendents de l’editor Josep M. Cruzet i a inicis del 2023, es va gestionar la cessió a la Fundació Josep Pla (consulteu la notícia de l’acte de cessió) amb l’objectiu que la comunitat de lectors i, especialment, personal investigador, puguin accedir al seu contingut i aprofundir així en el coneixement de l’obra de Pla i, més concretament, en els seus processos d’escriptura.

Transcorregut tan sols un any després de la cessió, es troben a disposició del públic més de trenta lligalls i 19.224 pàgines de documentació corresponents a manuscrits i mecanoscrits fruit de la important relació que l’escriptor va establir amb l’editorial i el seu editor, Josep M. Cruzet.

El procés de catalogació ha comptat amb la col·laboració d’estudiants de grau de Llengua i literatura Catalanes de la Universitat de Girona (UdG) i professionals graduats, assessorats i supervisats per Xavier Pla, màxim especialista de l’obra de Pla, i Francesc Montero i Marta Vergés, responsables del Centre Documental de la Fundació Josep Pla.

Per al director de la Fundació Josep Pla, Francesc Montero Aulet, “el fons de manuscrits de Josep Pla és un fons de primer ordre per al coneixement no només de l’obra de l’escriptor sinó també del conjunt de la literatura catalana del segle XX”.

Per al conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, que va presidir l’acte de cessió d’aquest material a la Fundació Josep Pla, el projecte “afavorirà la recerca sobre l’obra de l’escriptor i sobre la literatura i la historia catalana contemporània”.

La catalogació facilitarà la feina de les persones investigadores interessades en l’obra de l’escriptor, ja que indica clarament la correspondència entre el manuscrit i el text publicat, possibilitant un acarament sistemàtic. A partir d’aquesta catalogació, es poden abordar edicions crítiques i genètiques de l’obra de Pla i estudis específics no només d’aquesta, sinó també d’història contemporània, d’història de l’edició i dels estudis culturals en general.

En aquest sentit, la culminació de la catalogació i digitalització completa és l’embrió de futurs projectes de recerca a través de l’estudi i explotació dels materials del fons; així com d’iniciatives editorials en forma de reedicions. Alhora, el projecte posa a disposició del públic uns materials originals corresponents a un període crucial de la producció de Josep Pla, permetent així observar de primera mà els textos autògrafs del prosista més important de la literatura catalana del segle XX.

 

Comparteix

Recomanem