Fotografia de Lluís Català a partir d’un text de Josep Pla i una imatge de l’Arxiu Municipal de Palafrugell, col·lecció Carme Petit Deulofeu.

Josep Pla al Tabarín

El projecte “Josep Pla al Tabarín” és una iniciativa de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Palafrugell, l’Arxiu Municipal i la Fundació Josep Pla, en la qual s’estableix un joc d’il·lustració fotogràfica a partir d’un text de Josep Pla sobre algún aspecte de la Festa Major.

Josep Pla al Tabarín 2017

Els fotògrafs Lluís Maimí i Josep Lois han relacionat la seva fotografia i un text de Josep Pla amb la imatge feta l’any 1927 per Moisés Dalmau Comet, procedent de la col·lecció Xevi Coll Rovira de l’Arxiu Municipal de Palafrugell.

“Martinet féu una foguerada de llenya de pi seca, i quan pogué disposar d’una gran caliuada hi posà a sobre les graelles amb tres magnífics rogers al reixat. Hi decantà una gota d’oli i els empolsinà de sal. El foc tornà més roig el seu pellatge. L’aire se saturà d’un sabor directament dirigit al paladar barrejat amb l’olor de la llenya de pi. A Cala Pedrosa, vaig convèncer-me que Martinet sabia brasejar el peix. Sabia treure’l del foc en el punt de fugacitat en què el peix es troba quan està situat una mica més enllà del cru i una mica més ençà del cremat. Arrasar, en els fogons, el punt de la gelatina del peix és un error. És un punt que s’ha de conservar -el punt incert de la gràcia. Posats sobre la plata, Albert, hi aspergí a sobre una vinagreta intencionada i abundant.”

Josep Pla. Aigua de mar. OC II, 501.