Fons família Cuyàs (1905-1980). Institut Cartogràfic de Catalunya


“Finalment he conegut el representant més típic de la tercera generació, Xavier Montsalvatge, músic, compositor, que després d’haver estrenat a finals de l’any 1966, al Liceu, una òpera que té un nom en anglès molt estrany, amb un gran èxit, sembla estar destinat que el seu nom arribi a tenir una certa categoria internacional cosa que per mi seria una magnífica notícia.”

Josep Pla. Retrats de passaport. OC XVII, 609.

“Com tots els teatres de la seva classe, el Liceu era, doncs, un museu. La sala em semblava un museu i l’escenari —el drama líric— encara m’ho semblava més. Un espectacle arcaic, posat en conserva a dins d’una enorme i fastuosa vitrina. Precisament perquè em féu l’efecte, sempre, al Liceu, de trobar-me en un museu, no vaig comprendre que la gent aplaudís o protestés. Davant de les pintures, de les vitrines, d’un museu, ¿ és concebible posar-se a picar de mans o a emetre sorolls displicents? El silenci de la comprensió seria més encertat, em sembla.”

Josep Pla. Primera volada. OC III, 425.

Gran Teatre del Liceu 175 anys

Museus i Liceu: una història compartida

La Fundació Josep Pla s’afegeix a la celebració dels 175 anys del Gran Teatre del Liceu, #MuseusLiceu, amb una mostra de petit format a l’entrada de les nostres instal·lacions, que conté els següents materials de Josep Pla relacionats amb el Gran Teatre del Liceu, procedents de la nostra col·lecció.

Hem triat dos manuscrits que contenen el retrat literari  de dos personatges rellevants amb relació amb el Gran Teatre del Liceu: Hipòlit Lázaro i Xavier Montsalvatge. El primer hi va actuar en diverses ocasions amb gran èxit als anys vint, mentre que el segon també hi va estrenar algunes obres. A la vitrina hi trobareu també el volum XVII de l’Obra Completa que conté aquests Retrats de passaport, on van aparèixer publicats.

També hem volgut mostrar-vos una primera edició, corresponent a l’Editorial Selecta, del llibre dedicat a Barcelona, al costat de la seva edició dins l’Obra Completa que canvia de títol: Barcelona, papers d’un estudiant de 1956, passa a ser Barcelona, una discussió entranyable el 1966. En aquests volums dedica un apartat específic al Liceu.

  • Volum Primera volada. Ed. Destino, OC III, 1966 que conté el llibre Barcelona, una discussió entranyable amb el capítol “El Liceu” (OC III, 419-425)
  • Llibre Barcelona. Papers d’un estudiant. Ed. Selecta, OC V, 1956.
  • Volum Retrats de passaport. Ed. Destino, OC XVII, 1970.

Comparteix

Recomanem