Taller El país del vent. Escola Sant Jordi de Palafrugell. Fundació Josep Pla, 2017.

Tallers educatius

Els tallers que oferim des del nostre Servei Educatiu tenen l’objectiu de despertar l’interès pel text literari a partir de les seves característiques formals: la descripció, la comparació, la metàfora, les imatges, les anècdotes, la ironia… L’experiència contemporània i quotidiana, com ara, l’expressió de sensacions, de sentiments o la difusió d’imatges, ens permetrà copsar la intensitat de cada text.

El país del vent

(…) La tramuntana és una alliberació, un ambient propici a la impetuositat i a la vehemència. El garbí és malaltís; la tramuntana és fresca i sana. El garbí esborra les estrelles; la tramuntana crea cels rutilants d’una prodigiosa bellesa.

Josep Pla. El meu país. OC VII, 229-258.

Com es pot explicar amb paraules una cosa que no es veu a cop d’ull? Josep Pla, observador agut, sabia com fer-ho i nosaltres n’aprendrem fixant-nos en els detalls del nostre entorn. Ens aproparem al món de la creació literària i de la descripció de la mà de l’escriptor. Ajudarem els participants a entendre els factors climàtics com a definidors de la geografia, del caràcter de les persones i de les seves activitats. Els conceptes que treballarem són els noms dels vents, la predicció meteorològica i les dites populars. Tot plegat per incorporar la literatura com una eina més per entendre i explicar més detalladament el món que ens envolta.

Objectius

  1. Introduir la figura i la producció literària de Josep Pla, destacant la seva capacitat d’observació i la seva llarga experiència en la descripció.
  2. Comprendre el fenomen del vent, les seves característiques i els seus efectes sobre les persones i el medi ambient.
  3. Aprendre a observar i interpretar la realitat que ens envolta, incloent els fenòmens atmosfèrics que, per la seva quotidianitat, sovint no valorem.
  4. Millorar l’expressió oral a través de la lectura participativa en veu alta i la dramatització.
  5. Experimentar amb diferents formes d’expressió dels fenòmens meteorològics a través de la literatura, la cultura popular i la música.
  6. Promoure la competència literària a través de la comprensió i interpretació de textos de Josep Pla, connectant-los amb els fenòmens observats i experimentats.

Metodologia

  • Lectura comprensiva d’un fragment de l’obra de Josep Pla relacionat amb els fenòmens del vent, fomentant la comprensió i la reflexió entre els participants.
  • Conversa sobre experiències pròpies de situacions meteorològiques excepcionals.
  • Recreació d’un ambient de tempesta amb música: Utilitzant un cànon musical i el so de picar de mans, simularem un ambient de tempesta.
  • Exploració del refranyer català: Analitzarem i discutirem refranys populars relacionats amb els vents, comprenent la manera com la cultura popular aborda aquests fenòmens.
  • Dramatització en equips d’escenes meteorològiques viscudes: expressió oral i ús dels refranys en contextos quotidians.
  • Reflexió sobre com la literatura de Josep Pla ens connecta amb la nostra realitat i experiència quotidiana.

Opcional / Treball a l’aula: 
a. Els vents i les dites catalanes.
b. Fem un exercici de mots encreuats.
c. Confecció d’una Rosa dels Vents. 

Previous slide
Next slide

Durada aprox.:  una hora i mitja
Núm. participants: Mínim 20 i màxim 25 participants per grup
Preu: 4,50 € per alumne
Nivells:  4t, 5è i 6è de Primària 1r cicle d’ESO
Més informació, adaptacions i reserves:
info@fundaciojoseppla.cat – 972 30 55 77