Dibuix original Josep Martinell

Ruta Josep Pla

La Ruta Josep Pla és un itinerari de caràcter turístic i cultural que la Fundació Josep Pla va dissenyar l’any 1993 per donar a conèixer diversos llocs significativament planians del municipi de Palafrugell, i per oferir una experiència de lectura més enriquidora a través de la vinculació de la literatura amb el patrimoni i el paisatge.

Estimats amics: Ruta Josep Pla a Sant Feliu de Guíxols

A pocs quilòmetres de la seva vila natal, Palafrugell, Josep Pla va conèixer i descriure literàriament la vila Sant Feliu de Guíxols des de diverses perspectives –històrica, paisatgística, etnogràfica… – i en va retratar alguns personatges il·lustres. D’aquesta manera, la perspicàcia de la mirada de Pla sobre el paisatge i la gent, així com la plasticitat i varietat de registres de la seva prosa, ofereix un retrat particular i suggeridor de les diverses facetes de la realitat guixolenca.
 

Vertebrada a través de la relació amb algunes figures destacades amb qui va mantenir relació i amistat, com Juli Garreta, Rafel Patxot, Marià Vinyes i, especialment, Gaziel, i completada amb la seva singular mirada literària sobre els racons i paisatges significatius de la vila, la Ruta Josep Pla a Sant Feliu de Guíxols permet (re)descobrir la riquesa i varietat paisatgística, patrimonial i humana de Sant Feliu de Guíxols de la mà de la literatura del millor prosista de la literatura catalana del segle XX.

Aquesta proposta és una coproducció de la Fundació Josep Pla i el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols.

Ruta Josep Pla a l’Escala. Setembre 2021

“Quan en una època ja molt llunyana freqüentava les festes majors vaig lligar amistat amb Garreta. Cada any, a Sant Feliu, per la festa, érem, el mestre i jo, dels qui anàvem més tard al llit. A la matinada, indefectiblement, ens trobàvem en el darrer cafè obert, i allí preníem, l’última copa i enceníem l’últim cigar de quinze cèntims. Ens assèiem, després, en un banc del passeig, que en aquella hora apareixia solitari i desert. Un enorme envelat, flàccid i exsangüe, posat sobre la platja, tocat per la llum de l’alba, semblava el flanc d’un elefant dissecat. A llevant, el cel era morat; sobre Sant Elm naixia un verd angèlic; la llum tenia una suavitat prodigiosa; el mar, arrissat pel vent de la terra, fresc i viu, es mantenia, entre dues llums, incert. Flotava en l’aire la malenconia exquisida i amarga de la bengala cremada, de la festa extingida.”

Josep Pla. Viatge a la Catalunya vella. OC IX, 25.

Entrades individuals

Lloc de trobada:
Museu d’Història – Antic Hospital

Sessions i reserves: consulteu l’agenda
Durada: 2 hores aproximadament
Informació: info@fundaciojoseppla.cat
                 972 30 55 77

Itinerari

  1. Museu d’Història. Antic Hospital
  2. Placeta Sant Joan
  3. Casa impremta Viader
  4. Rambla Vidal. Juli Garreta
  5. Casa Calvet. Gaziel
  6. Casino dels Nois i Casa Patxot. Marià Vinyas
  7. Monument a Juli Garreta
  8. Passeig del Mar
  9. Monestir

Recomanem

Neix la ruta ‘Josep Pla a l’Escala’. Canal 10 Empordà, 18.02.2019