Taller El país del vent. Escola Sant Jordi de Palafrugell. Fundació Josep Pla, 2017.

Tallers educatius

Els tallers que oferim des del nostre Servei Educatiu tenen l’objectiu de despertar l’interès pel text literari a partir de les seves característiques formals: la descripció, la comparació, la metàfora, les imatges, les anècdotes, la ironia… L’experiència contemporània i quotidiana, com ara, l’expressió de sensacions, de sentiments o la difusió d’imatges, ens permetrà copsar la intensitat de cada text.

Ens divertim llegint

“Gervasi tenia una cinquantena d’anys quan la torre fou enderrocada. Era un home alt, fort, cellapoblat, amb el color sa i una cara de noblesa que imposava. La desaparició de la taverna antiga, amb les seves taules i bancs correguts, els seus grans bocois plantats a les parets i el sostre de campana, el taulell amb una aixeta i quatre ampolles i porrons de mala mort i la gran xemeneia al fons, li produí una tristesa alternada de moments d’indignació i de ràbia. No s’ho va poder acabar. Assistí a l’adaptació de l’establiment a l’època nova amb una displicència que dissimulava, a penes, una irreductibilitat total. […] -Entre uns i altres han mort la taverna […] Jo me’n vaig, m’han xafat la guitarra, em moro de tristesa…”

Josep Pla. El quadern gris. OC I, 155-156.

A tots i a totes ens agrada que ens expliquin històries. La nostra tradició està farcida de narracions i contes que s’han traspassat d’una generació a l’altra, i que sovint han acabat recollides en llibres. A través dels contes volem generar curiositat per la lectura, com un acte de diversió i aprenentatge que ens acompanya sempre. La figura de Josep Pla com a escriptor d’ofici, i la descoberta d’un personatge extret d’una de les seves narracions, en seran el vehicle per aproximar-nos a aquest univers extraordinari. Finalment, convertirem el contacontes en una representació teatral.

Objectius

  1. Apropar els participants a la figura i l’obra de Josep Pla.
  2. Fomentar l’interès pel món de la lectura.
  3. Relacionar els contes coneguts pels alumnes com a obra d’un escriptor i com a part d’una tradició cultural.
  4. Fomentar l’ús oral de la llengua catalana.

Metodologia

  • Explicació del conte La nena que odiava els llibres, de Manjusha Pawagi.
  • Introducció a Josep Pla, l’escriptor, i a un dels personatges de les seves narracions.
  • Realització d’un treball plàstic inspirat en el conte.
  • Representació d’una breu teatralització del mateix conte.

L’activitat comença amb una explicació del conte La nena que odiava els llibres, mostrant els llibres i les il·lustracions. Aquest conte serveix com a punt de partida per a descobrir una nova història, una historieta continguda en el primer llibre de l’Obra Completa de Josep Pla, El quadern gris, protagonitzada per Gervasi. Seguidament, els alumnes participen en una activitat pràctica que inclou la realització d’un treball plàstic amb diversos materials i la preparació d’una breu representació teatral i confecció del decorat del conte La nena que odiava els llibres. En aquesta última fase, els participants es divideixen en dos grups: un elabora el decorat de la representació teatral, mentre l’altre interpreta els rols dels personatges. Per acabar, es realitza una breu reflexió conjunta sobre l’aprenentatge assolit durant l’activitat.

Previous slide
Next slide

Durada aprox.: una hora.
Núm. participants: Mínim 20 i màxim 25 participants per grup
Preu: 4,50 € per alumne
Nivells: P3, P4 i P5 i cicle inicial de Primària
Més informació, adaptacions i reserves:
info@fundaciojoseppla.cat – 972 30 55 77